Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Аз, Франкенщайн

Още за филма - Аз, Франкенщайн / информация за филма

I, Frankenstein 2014
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

Още за филма

14.1.2014  |   синефиш.бг
Създателите на хитовата поредица "Подземен свят" представят нова модерна хроника за скритите форми на свръхестественото: "Аз, Франкенщайн". Екшън-трилърът повежда зрителите в съвременна епична война за надмощие между демони и гаргойли, с легендарното създание на Виктор Франкенщайн в самия център на битката.

Идеята за "Аз, Франкенщайн" се заражда в бушуващото въображение на сценариста, авторът на комикси и актьор Кевин Грийвиу. Той първи си представя в един от графичните си романи как чудовището на Франкенщайн скита из съвременен мрачен град, векове след като му е вдъхнат живот.

„Още от дете съм фен на Франкенщайн и на всички класически чудовища. Винаги съм смятал, че това фантастично създание на брилянтния учен може да бъде основа на страхотен модерен образ. - обяснява Грийвиу. - При него има дуализъм: дали е човек или е чудовище? Ето защо си помислих, че би било забавно да се развие историята от гледна точка на съществото, вместо от учения. И да го доведа в нашия свят."

Lakeshore Entertainment грабват комикса и започват да издирват режисьор, който да внесе своя собствена визия към материала. Те откриват точния човек за тази задача в лицето на сценариста и режисьор Стюарт Бийти, спечелил вече известност като сценарист на Карибски пирати : Проклятието на Черната перла и доказал усета си за съчетаване на класически герои и завладяващо действие.

Също като продуцентите, така и Бийти не устоява на концепцията на комикса. Използвайки историята на Грийвиу за отправна точка, Бийти изгражда около нея изцяло нова, оригинална готическа вселена, в която хората са заплашени от свирепи демони и търсещи мир гаргойли, вкопчени във вечна битка между добро и зло. След това, той поставя създанието на Франкенщайн, известен като Адам – който е запознат с наелектризиращата тайна как се вдъхва живот в лабораторни условия - в центъра на стремежа им да постигнат безсмъртие. Резултатът е един модерен поглед върху вечните легенди.

Бийти обяснява: „Вживях се изцяло и резултатът беше цял един свят, преплитащи се истории и класически герои. Търсех същества, които не сме виждали преди във филмите. Гледали сме вампири, върколаци, зомбита, а аз търсех нещо по-различно. Гаргойлите и демоните са по-слабо експлоатирани същества, за които повечето хора са чували, но не знаят много. За мен това беше плодородна почва, върху която да изградя изцяло нова митология."

Бийти е безкрайно очарован от създанието на Франкенщайн – Адам, който в продължение на 200 години се намира в постоянна вътрешна борба за това кой е той, и винаги е отблъснат от обществото. „Мисля, че той е един прекрасен образ. - казва Бийти. - Той е толкова самотен в този свят, а всеки от нас е изпитвал такова усещане? Адам буквално е единствен по рода си и неговият стремеж е да търси общуване, да търси любов, да търси смисъл. Това са цели и неща, с които си мисля, че зрителите по цял свят ще могат да се идентифицират."

Грийвиу е очарован от подхода на Бийти. „Стюарт има страхотен усет за фантастичното и оформи един наистина завладяващ разказ, - казва той. – Той допринесе към проекта с наистина много умение и опит."

Бийти знае, че неговата версия на създанието на Франкенщайн, Адам, ще изисква актьор, който да е способен да изрази сложни емоции и да разполага с физическа сила. Създателите на филма откриват тази комбинация в Аарън Екхарт, който е известен с широката си гама драматични и екшън роли, споделящи едно общо нещо: осезаема интензивност. Многобройните му забележителни образи варират от Харви Дент-Двуликия в Черният рицар; войникът в битка с извънземни в Битката за ЕлЕй; бащата в траур в Заешка дупка; сладкодумният оратор в Благодаря за пушенето.

Екхарт притежава силното физическо присъствие, с което да изнесе на плещите си образ на създание, чийто външен вид трябва да бъде едновременно запомнящ се и завладяващ. Продуцентът Ричард Райт споделя: „С избора на Аарън изкристализира идеята ни какъв трябва да бъде този герой. Аарън има фантастично лице. Ако вземете един актьор и сложите белези по лицето му, може да го направите гротескно, но въпреки това ще искате да изглежда добре и зрителите да могат да се идентифицират с него. Аарън притежава именно тези качества."

Веднага след като приема ролята, Екхарт започва да изследва вътрешния свят на Адам - и вечния му копнеж да знае какво би било да притежава човешка душа. Той вижда героя си като човек, тръгнал на лов за идентичност и търсещ цел за съществуването си. „Той е човек, търсещ самия себе си. Мисля, че много хора могат да се свържат с това." - казва Екхарт.

Екхарт черпи вдъхновение за ролята си от оригиналния образ на създанието на Франкенщайн в готическия роман от 19 век, Франкенщайн на Мери Шели. Роден от крайно неортодоксален научен експеримент, създанието на Шели е хулено и преследвано, макар че единствено копнее за доброта и компания. Пресъздаденият от Екхарт Франкенащайн все още не е намерил покой, дори и 200 години по-късно.
„От историческа гледна точка чудовището на Франкенщайн е считано за един свиреп, див образ. - отбелязва Екхарт. - Въпреки това в този филм и във Франкенщайн на Мери Шели, той има не само външни белези, но и вътрешни, и това беше важно за мен. Също така може да се види, че той не е бил желан от баща си и е трябвало да се грижи сам за себе си в един опасен свят. Той прекарва целия си живот в търсене на някакъв вид любов."

Заради постоянните опасности в които се намира Адам, Екхарт трябва да премине интензивно обучение в продължение на няколко месеца за ролята. „Наред с другите неща, научих изкуството Кали на бой с пръчки, - обяснява той, визирайки прочутото филипинско бойно изкуство. - Моят герой се бие с две пръчки дълги около метър, а това е едно много сложно и опасно изкуството - да замахваш с пръчки наоколо като се опитваш да не нараниш себе си или другите хора."

За Грийвиу е особена тръпка да наблюдава как Екхарт внася живот в образа на Адам на снимачната площадка. „Способността на Аарън да изиграе този герой беше невероятна. - казва той. - Той внесе в персонажа повече възвишеност и достойство, отколкото съм виждал някога в което и да е от  досегашните създания на Франкенщайн."

Да застане редом до Адам на Екхарт има привилегията награждаваният британски актьор Бил Най в ролята на мистериозния господин Уесекс от Института Уесекс. Най споделя за своя герой: „В продължение на хиляди години той скита по света и се опитва да намери начин да надвие гаргойлите."

Продукцията Аз, Франкенщайн е заснета в и около Мелбърн, Австралия - където градските изгледи и заобикалящите пейзажи прелагат универсален фон, който е нужен най-вече за нощните снимки и множеството каскади.

Визуалните ефекти също са от ключово значение за снимките. „Върху филма работеха няколко австралийски компании за визуални ефекти, които вдъхват живот на този сложен свят, - казва Бийти. – Особено внимание бе обърнато на гаргойлите - те летят, имат огромни крила, както и свирепи нокти и зъби, с които могат да разкъсват противника."

Ивон Страховски (Декстър) играе единствения основен човешки образ във филма, красива млада научна работничка, която е зашеметена от съществуването на Адам и помага той да вземе решението да се бори за оцеляване на човечеството.
„Когато взех да чета сценария, просто не можех да го оставя. - казва Страховски. – Бях силно привлечена от образа на д-р Уейд. Гледната точка на моята героиня е изключително интересна, понеже тя е единствения изцяло човешки образ във филма. А като учен, целият неин свят е разтърсен из основи, когато разбира, че историята на създанието на Франкенщайн е действителност и той е жив във всяко едно отношение."

На Страховски много й допада възможността да пренапише правилата на хорър филмите и да се въплъти в образа на жена-учен. „Като електро-физиологист тя е един вид съвременен Виктор Франкенщайн. - обяснява Страховски. - Направих много проучвания, за да се подготвя за ролята – прочетох романа на Мери Шели, както и редица статии за електрофизиология и кардиология, срещнах се с няколко лекари и учени, за да разбера повече за това как работят електрическите сигнали в тялото."
Целта на тези усилия са насочени, за да се образ, който иска да погледне на Адам и тайните на създаването му обективно, но навлиза все по-дълбоко и по-дълбоко в битката за него. Страховски казва, че ръководенето на Стюарт Бийти е помогнало значително за балансирането на човешката природа на героинята й със заобикалящия фантастичен свят. „Той беше изключително страстен за всеки аспект на този филм. - обобщава тя. - Знаеше точно какво иска от всеки герой."

На свой ред Бийти казва, че е бил вдъхновен да работи с толкова отдаден актьорски състав и творчески екип. „Беше силна тръпка да разполагам с толкова много големи таланти на снимачната площадка, - казва той. – Любимият ми начин за правене на кино е когато може да си позволя група наистина невероятни артисти, да поставя всичките им идеи в един голям казан и от всичко това да се получи действително страхотен резултат. Ние наистина дадохме всичко от себе си да направим всеки кадър и всяка сцена в този филм различен и свеж.“

 
 

Снимки

 

Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg