Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Assassins Creed

АДАПТАЦИЯ НА ИГРАТА ЗА ГОЛЯМ ЕКРАН - Assassins Creed / информация за филма

Assassin's Creed 2016
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

АДАПТАЦИЯ НА ИГРАТА ЗА ГОЛЯМ ЕКРАН

14.12.2016  |   синефиш.бг
Действието на издадената през 2007 г. видеоигра Assassin's Creed се развива по време на кръстоносните походи. Геймърите попадат в свят, в който кървавата, многовековна война между асасини и тамплиери определя голяма част от човешката история. Играта веднага се превръща в хит и успехът води до цели осем продължения и безброй допълнителни мисии, от които са продадени над 100 милиона копия по целия свят. Серията пренася играчите във времената на италианския Ренесанс, основаването на Америка, златната ера на пиратството в Карибския басейн и Френската революция.

Основна линия за всяка от игрите е конфликтът между асасини и тамплиери в днешно време, когато сенчестата биотехнологична компания Абстерго Индъстрис служи като поле за действие на рицарите тамплиери. Те залавят асасини и с помощта на устройство, наречено Анимус, източват техните генетични спомени и разкриват тайните на техните предци.

С адаптацията на Assassin's Creed за голям екран, във филма е въведен нов образ към установения канон – това е Кал Линч, изигран от Майкъл Фасбендър. Потомък на няколко линии видни асасини, Кал е осъден на смърт престъпник, който е спасен от собствената си екзекуция от Абстерго Индъстрис, модерния образ на тамплиерите. Той е принуден да участва в проекта Анимус и да съживи спомените на своя предшественик Агилар де Нера, асасин от  времето на испанската инквизиция. Докато Линч изживява спомените на Агилар, започва да осъзнава травматичното си минало и своята роля в многовековния конфликт между воюващите фракции.

Майкъл Фасбендър, който безспорно е един от най-талантливите и популярни актьори в света, веднага вижда потенциал в новата адаптация на играта. „Вселената на Assassin‘s Creed позволява лесно да бъде трансформирана в кинематографично преживяване.“ - казва той за проекта. И е толкова уверен в успеха, че се присъединява към продуцентите на филма Франк Маршал и Патрик Кроули (поредицата Борн, Джурасик свят) с неговата компания DMC.

"Assassin's Creed е огромна игра по отношение на популярността й по целия свят, - казва продуцентът Пат Кроули. - Има безброй хора, които знаят всички правила в детайли, и историята, и всички герои, които изграждат игровото изживяване наречено Assassin's Creed".

Но според него новият филм, по сценарий на Бил Колаж, Адам Купър и Майкъл Лесли, не е насочен единствено към старите фенове, запознати с богатата митология на поредицата. Той предлага вълнуващо самостоятелно изживяване и за незапознатите с играта зрители. "Оформихме историята така, че дори тези, които не са играли играта, да могат да се насладят на филма“.

След като се превъплъти в образа на могъщия мутант Магнито в последните филми за Х-Мен, Фасбендър разбира още по-добре възможностите, които предлага историята на видеоиграта като прескачане във времето и научно-фантастичната основа на сюжета. Той е развълнуван от възможността да разшири вече експанзивния свят на Assassin's Creed и на големия екран. "Когато се срещнах с момчетата от Ubisoft и те започнаха да ми разказват за целият този свят и идеята за ДНК паметта. Аз бях поразен, защото ми звучеше като реална и достоверна научна теория, - казва Фасбендър. - Помислих за невероятната възможност това да бъде превърнато в кино изживяване, да бъде игрален филм, а не просто видеоигра."

За тази цел специално за филма са създадени оригинални герои - включително двойната роля на Фасбендър от различните времеви периоди - Кал и Агилар. Актьорът казва за Кал: "Той няма потекло, към което да чувства принадлежност. Той е изгубена душа. Целият му живот протича в поправителни заведения. От друга страна, Агилар определено е човек, който принадлежи на Символа на вярата. Той има кауза. Той е следвал тази кауза. Той принадлежи на нея."

След присъединяването на Фасбендър към проекта, режисьорът насочва вниманието си към кастинга на екранна партньорка, която да му партнира и да умее да внесе допълнителна дълбочина на повествованието. След съвместната им работа с Фасбендър и Марион Котиар през 2015 в Макбет, Джъстин Кързел прави естествен избор. Първата среща на Фасбендър с австралийския режисьор, е след като премиерата на дебютната му независима драма Snowtown: „Веднага след финалните надписи усетих, че искам да работя с този човек, - отбелязва Фасбендър. - Само от усещането си какъв човек е той и от разговорите ни, разбрах, че бихме могли да работим заедно. За мен е невероятен късмет, че той хареса материала. Да работиш с режисьор със такава сила и визия е огромен бонус.”

„Най-хубавото у Джъстин е, че той може да направи най-сложните елементи и трудните моменти управляеми и близки до публиката. Това направи с Макбет, - продължава Фасбендър. - Затова да имаме този начин на работа и да го внесем в един фантастичен свят, за мен е голямо предимство.”

Продуцентът Франк Маршал добавя: „Джъстин Кързел просто дойде и впечатли неимоверно. Сподели ни вълнуваща идея как да разкаже историята и как да я покаже по един много истински начин. Той искаше да подходи към света в реалистичен смисъл, а не да използва фентъзи елементи и свръхсили, и това много ни допадна.”

Пътуването на Кал е в основата на интереса на Кързел към проекта. Чрез разкриването на истината за своите предци, Кал вижда перспектива да се откъсне от проблемното си минало и се превръща в човек който разбира и приема своята роля в света. Изследването на основните въпроси, като например как миналото може да оформи идентичност са от първостепенно значение за режисьора - той е очарован от идеята за генетична памет и че нашите собствени действия и изборите, които правим могат да отекват в поколенията.

„Става дума за човек, който осъзнава кой е чрез изживяванията си и живота на тези, които са живели преди него, - казва Кързел. - Това е особено интригуващо за мен. Ако не сте наясно каква е вашата кръвна линия, как да да си дадете сметка за някои емоции, които са действително вдъхновени от вашата ДНК? Този елемент е неделима и динамична част от концепцията на Assassin's Creed , и мисля, че именно това я прави нещо повече от просто една игра.”

И все пак историята се оказва е трудна за адаптиране. „Предизвикателството при Assassin's Creed се крие в това, че концепцията е наистина сложна. – споделя Кързел. -  Идеята за съвременен герой, който влиза в  машина, наречена Анимус и тя го връща в миналото? Това не е машина на времето, а машина за пътуване на паметта. На всичко отгоре имаме вековен конфликт между тамплиерите и асасините. А за капак, на публиката е нужна една основна идея за това какво се случва във филма. Ето може би най-трудният елемент – има два различни и еднакво сложни жанра, плюс два различни времеви периода, плюс един актьор, който да изиграе двата различни героя и да представите на публиката нещо удовлетворяващо?”

За щастие, Фасбендър казва, че визията и стабилната ръка на режисьора успешно води продукцията напред. „Погледа на Джъстин за детайлите, и яснотата му за това, което търсим във всяка сцена, успя да оформи плана за действие”, - казва той.

 
 

Снимки

 

Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта Гунди – Легенда за любовта
Сине Гранд Сине Гранд Cine Grand Bulgaria



ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg